Microsoft, Nokia'nın cihaz ve servis bölümünü satın alıyor

Microsoft, Nokia'nın cihaz ve servis bölümünü satın alıyor

2011'den beri Microsoft ile yakın ilişkiler yürüterek mobil pazardaki varlığını sürdürmeye çalışan Nokia, yıllardır devam eden söylentilerin ardından cihaz ve servis operasyonlarını Amerikalı yazılım devine satacağını açıkladı. 13 senelik Microsoft CEO'sunun emeklilik açıklamasından günler sonra açığa çıkan bu gelişme, her iki firmanın ortak çalışmalarıyla bir süredir sonuçlandırılmaya çalışılıyormuş. Nokia cihazları ve servislerini kapsayan şirket bölümü ile HERE coğrafi yazılımları ve patent portföyünün lisanslanması için 5,44 milyar avro ödeyecek olan Microsoft, önümüzdeki beş yıl için tahminlerini de teknoloji dünyasıyla paylaştı.

2018'e kadar küresel akıllı telefon pazarında %15 pay elde etmeyi planlayan Redmond merkezli teknoloji şirketi, on binlerce haberleşme patentini lisanslamasının yanı sıra Lumia ve Asha markalarının da tek sahibi olacak. 2014'ün ilk çeyreğinde resmen tamamlanması beklenen alım işlemleri sonrası, 18.300'ü mobil cihaz üretiminde görev alan Nokia'nın dünya genelindeki 32.000 elemanı Microsoft'a geçecek; Nokia ise, 24 bin çalışanla yoluna devam edecek. Microsoft'a geçiş yapacak isimler arasında, Finlandiyalı üreticinin CEO'su Stephen Elop, Chris Weber, Jo Harlow ve Timo Toikkanen de bulunuyor.

Nokia ile 10 yıllık bir anlaşma imzalayan Microsoft, bundan sonra akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarda Nokia markasının kullanımına son verecek. Avrupalı haberleşme devinin tecrübesiyle üretilecek sonraki aygıtlar, Microsoft markasını taşıyacak. Nokia markası, yalnızca Symbian veya diğer platformların güç verdiği basit telefonlara eşlik edebilecek.

Mobil endüstrinin eski lideri ise, Nokia-Siemens ortaklığını tamamen satın alıp telekomünikasyon ekipmanları ve teknolojileri geliştirecek, HERE coğrafi yazılımlarını yaygınlaştırmak için çalışacak ve patent portföyünü diğer şirketlere lisanslayarak gelir elde etmeye çalışacak.

Microsoft-Nokia alımı, Steve Ballmer'in yerini alacak yeni Microsoft CEO'su hususunda yeni iddiaların yayılmasına da neden oldu. Eski Microsoft yöneticisi Stephen Elop, Nokia'daki CEO'luk görevinden istifa edip Microsoft'ta cihaz ve servislerden sorumlu başkan yardımcılığına geitirilince bu isme yönelik söylentiler hız kazandı. Bu haberleri doğrulayan Ballmer, Stephen Elop'un Microsoft yönetim kurulu tarafından değerlendirilen CEO adayları arasında olduğunu resmen açıkladı.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 3.09.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler